logo - Zdravá jídelna Spirála
Z ČEHO VAŘÍME
DENNĚ PŘIPRAVUJEME
dolní lišta

OBJEDNÁVKY PŘIJÍMÁME:

EMAILEM - kdykoli do 9:30

TELEFONICKY - od 8 do 9:30

facebook

logo - Zdravá jídelna Spirála

DENNĚ PŘIPRAVUJEME..

Každý den pro Vás sestavujeme vyvážený a zdravý jídelníček z čerstvých biopotravin a sortimentu zdravé výživy. Stěžejními potravinami naší kuchyně jsou hlavně čerstvá sezónní zelenina a ovoce, luštěniny, obiloviny ( včetně bezlepkových ), mořské řasy, sójové produkty - mléko, sýry apod.. Vaříme pokrmy vegetariánské, veganské, dietní, bez lepku, mléka a vajec vhodné pro diabetiky i alergiky. Vaříme pokrmy z čerstvého biomasa.

Zdravá jídelna Spirála

LUŠTĚNINY

SOJOVÉ MLÉKO

TEMPEH

TOFU

MOŘSKÉ ŘASY

OVOCNÉ A ZELENINOVÉ ŠŤÁVY

KONOPÍ

LUŠTĚNINY

FAZOLE

Ledvinovitá semena fazolí jsou bílá, červená, žlutá, hnědá, černá i strakatá. Pro léčivé účely se dává přednost velkokmenným druhům s masitými lusky. Jeden šálek sušených vařených fazolí denně dokáže snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu, stabilizovat inzulin a krevní cukr, snížit krevní tlak, postarat se zároveň o pravidelný odchod stolice, aktivizovat trávicí trakt tak, že nedojde ke vzniku žaludečních a střevních potíží, jako např. hemeroidů a rakoviny střev. Jíme-li fazole častěji, plynatost, kterou u některých z nás způsobují, postupně mizí, protože tělo se obvykle dokáže přizpůsobit.

FAZOLE ČERVENÁ LEDVINA

Pochází ze Střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako "chilli fazole" a v Mexiku se z ní připravuje tradiční jídlo "Chilli con carne". Fazole jsou poměrně velké, mají červenou až hnědou barvu a po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť.

FAZOLE ADZUKY ( VIGNA HRANATÁ )

Japonci nazývaná "královnou fazolí". Pochází z Číny, v současnosti se pěstuje v celé jihovýchodní Asii. Mají tmavočervenou až hnědou barvu, mohou být i černé. Jsou vysoce ceněny zejména v makrobiotickém systému stravování. Mají zrnitou a pevnou konzistenci. Po uvaření dostanou velmi jemnou ořechovou chuť.

FAZOLE MUNGO "ZELENÁ SÓJA"

Zemí původu je Indie, jsou však oblíbené na celém dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko, Čína a Austrálie. Boby mají olivově zelenou barvu. Prodávají se loupané, celé, nebo půlené. Jsou bohaté na železo a vitamíny.

FAZOLE PINTO

Fazole pinto jsou svojí moučnou konzistencí vhodné pro široké použití. Uplatní se v polévkách, pomazánkách, zapečených pokrmech, pyré i jinde.

ČOČKA

Čočka je velmi starou kulturní rostlinou. Pochází z jihovýchodní Asie, v současné době se pěstuje i v oblasti Středozemního moře.Existuje v několika druzích lišících se barvou a velikostí ( od 4 do 7mm ), u nás se prodává zejména hnědý druh, často označovaný jako "zelená čočka".

Vysoký obsah vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku činí z čočky výborný prostředek proti neurózám, depresím, stresům apod.. Vysoký obsah železa, mědi a dalších makro i mikro-elementů přispívá ke zlepšení krvetvorby. Pomáhá snižovat škodlivý LDL choresterol a působí preventivně proti rakovině.

Někteří autoři nedoporučují čočku jíst příliš často lidem nemocným dnou a revmatismem, a to pro vyšší obsah purinových látek, které se matabolizují na kyselinu močovou.

HRÁCH

U nás hojně rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínu A. U nás jsou k dostání 2 odrůdy, zelená a žlutá, mezi nimiž není chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří.

Hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality. Poskytuje tělu značné množství vitamínů skupiny B. Patří mezi semena blokující proteázu a tím působí preventivně proti rakovině. Nadýmání, které některým osobám působí v hrachu obsažené oligosacharidy, je možné odstranit tím, že k hrachu při vaření přidáme bazalku a saturejku. Přidáním anýzu či koriandru se hrách stává lépe stravitelným.

CIZRNA "HRÁCH ŘÍMSKÝ"

Cizrna vyniká velkou výživnou hodnotou ( obsahuje okolo 30% bílkovin, 8% tuků, 44% uhlohydrátů, řadu vitamínů a minerálních látek ).

SÓJOVÉ BOBY

Sója pochází z Číny a pěstuje se po tisíciletí v několika odrůdách, žluté, zelené, červené a černé. K přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá. Uvařené boby mají jemnou ořechovou chuť, která vyniká nejenom v salátech, ale také v kombinaci s rýží, různými druhy zeleniny atd..

Sója obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje k tvorbě vlastních bílkovin, je proto nazývána rostlinným masem. Doporučuje se nahrazovat jí maso při civilizačních nemocech, jako je vysoký krevní tlak, choroby srdce a cév, revnatických onemocnění, dně, osteoporóze, různých exémech, vyrážkách apod.. Sója je zásadotvorná a má vysoký obsah řady cenných minerálů ( Ca, K, Mg, Fe ). Její vysoký obsah vitamínů B1 a B2, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu. Nahrazení masa sójou blahodárně působí při neurózách, depresích, roztoušené skleróze apod.. Sója vyniká ještě mnoha dalšími vlastnostmi, díky nimž bývá často nazývána potravinou budoucnosti.

SÓJOVÉ MLÉKO

Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Obsahem bílkovin ( obsahuje základních 8 esenciálních aminokyselin ), snadnou stravitelností a obsahem mastných nenasycených kyselin ( které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu ) je sójové mléko vhodným a chutným doplňkem výživy lidí všech věkových kategorií.

Sójové mléko je již několik desetiletí doporučováno některými západními pediatry jako vhodná potrava pro kojence, kteří trpí ekzémy a různými jinými potížemi svědčícími o jejich alergii na kravské mléko. Používání sójového mléka odstraňuje i nebezpečí anémie a nedostatku železa způsobené krvácením do stolice ( ke kterému dochází při požívání mléka kravského ). Sójové mléko obsahuje s porovnáním s mlékem mateřským přibližně stejné množství vápníku ( 5- 5,5x méně ), nezatěžuje proto tolik dětský organismus.

TEMPEH

Tempeh je sójový sýr, který obsahuje všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných bobů s přídavkem bakteriální kultury - NAKTERI RHYZOPUS OLIGOSPORUS. Výsledkem fermentace je sójový sýr s ušlechtilou plísní. Neobsahuje žádný cholesterol, je nízkotučný a tudíž se může stát klíčovým zdrojem bílkovin v běžné stravě, kde je ideální náhradou masa, vajec, sýrů. Je ceněn pro vysoký obsah stravitelných bílkovin bez přítomnosti zatěžujícího tuku, čímž napomáhá růstu a obnově tkání.Obsahuje minerály, a to v takových vzájemných poměrech, že jsou pro organismus nejen lehce stravitelné, ale i zabudovatelné a použitelné pro metabolismus. Je velkým zdrojem vitamínu B12 a to v takové míře, že při pravidelném požívání hradí dostatečně jeho potřebu v organismu.

Tempeh je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí: anémie, střevních onemocněních, osteoporózy, nádorových onemocnění, arteriosklerózy a jejích komplikacích.

TOFU

Tofu je sójový sýr s významným přínosem pro zdraví člověka, pomáhá při prevenci a léčbě mnoha nemocí, neboť obsahuje: lehce stravitelné bílkoviny s pozitivním významem pro růst a obnovu tkání, minerály ve vhodné kombinaci, zvláště pak stravitelný vápník a hořčík, fytoestrogeny mající pozitivní vliv na harmonizaci hormonální hladiny u mužů i žen, jsou významné pro vstřebávání a zabudovávání vápníku do kostí.

Působí také preventivně a jako pomoc při léčbě osteoporózy, cévních onemocněních mozku, srdce a dolních končetin. Při pravidelném zařazení do stravy je významnou prevencí nádorů pohlavních orgánů a prsu, u žen je také prevencí u problémů vyvolaných přechodem.

MOŘSKÉ ŘASY

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším organismem a nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Tělu dodávají tolik potřebné vitamíny ( A, B2, B12, C ). Jsou ceněny též pro obsah minerálních látek ( vápník, hořčík, zinek, železo, jó, chróm a sodík ). Obsahují 10 - 20x více minerálů než zelenina. Působí zásadotvorně a mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým čistícím prostředkem na naši znečištěnou stravu. Je dobrý jako prevence i stav zlepšující prostředek při vysokém krevním tlaku, arterioskleróze, alergiích, revmatismu, nervových i gynekologických poruchách.

ŘASY ARAME ( EISINIA ARBOREA )

Jemné černé mořské řasy obsahující velké množství vápníku, železa, bílkovin a vitamínů. Cení se pro příznivý účinek na snížení vysokého krevního tlaku.

ŘASY AGAR - AGAR ( KANTEN )

Bezbarvý až bílý želatinový přípravek, který je vyroben z osmi druhů mořských řas. Vařením vznikne z řasy rosolovitá kaše, která po vychladnutí ztuhne. Želatina se poté krájí do čtverhranných tyčinek. Běžně se používá na přípravu pudinků, želé a polévek. Je vynikající při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje vápník a železo. Čistí zažívací trakt, léčí zácpu. Kanten je Agar-Agar rozdrcený do vloček.

DULCE ( RHODYMENIA PALMATA )

Přidává se jako koření do polévek, salátů i do hlavních jídel.

WAKAME ( UNDARIA PUMATIFIDA )

Řasy Wakame obsahují velké množství vápníku, železa, vitamín A, niacin a bílkoviny. Je nepostradatelnou součástí japonských diet. V japonské lidové léčbě je známým prostředkem pro čištění krve a posílení krevního oběhu. Má pozitivní vliv na úpravu krevního oběhu.

KOMBU ( LAMINARIA JAPONIKA )

Kromě vápníku, niacinu a bílkovin řasa obsahuje i kyselinu alginátovou, která jí dává příjemnou chuť. Kyselina pomáhá organismu zbavit se cholesterolu, vyrovnávat krevní tlak, příznivě ovlivňuje metabolismus. Navíc ochraňuje organismus před vstřebáváním kadmia a stroncia.

NORI ( PORPHYRA TENERA )

Sušená lasera ( druh mořské řasy ), která je lisovaná do tenkých plátků. Je jednou z nejrozšířenějších řas, má vynikající chuť. Obsahují velké množství vápníku, železa, vitamínu A, B12, niacin a samozřejmě bílkoviny. Epa ( druh oleje, který je efektivní při léčbě arteriosklerózy), taurin ( druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak ). Je též lékem na chudokrevnost.

OVOCNÉ A ZELENINOVÉ ŠŤÁVY

ŠŤÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ

Pomáhá při dně, artritidě či žaludečních vředech ( lze koupit bio ).

ŠŤÁVA ZE SYROVÉ MRKVE

Je prospěšná při dně, artritidě, žaludečních vředech, má pozitivní vliv na činnost jater, žloutenku a poruchu žláz s vnitřní sekrecí - tloustnutí ( lze koupit bio ).

ŠŤÁVA CELEROVÁ

Tuto šťávu je dobré pít při poruchách žláz s vnitřní sekrecí - tloustnutí, při potížích s močovými cestami, má blahodárné účinky na revma a snižuje kyselost ( lze koupit bio ).

ŠŤÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Zbavuje tělo toxických látek a přebytečné vody. Má pozitivní vliv na krvetvorbu , cévy a revmatismus ( lze koupit bio ).

ŠŤÁVA POMERANČOVÁ

Snižuje teploty, působí preventivně proti nádorovým onemocněním.

ŠŤÁVA JABLEČNÁ

Podporuje správnou funkci jater, má antioxidační účinky, pomáhá při dně, problémech se žaludkem či bolestech hlavy. Má projímavé účinky a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.

ŠŤÁVA GREPOVÁ

Má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a působí preventivně proti nádorovým onemocněním.

ŠŤÁVA CITRÓNOVÁ

Snižuje kyselost, rozpouští usazeniny v ledvinách, játrech, žlučníku a žlučovodech. Blahodárně působí při revmatismu, je protizánětlivá, svíravá, rozpouští žlučové i ledvinové kameny. Pozitivně ovlivňuje imunitní systém, snižuje teplotu a působí preventivně proti nádorovým onemocněním.

ŠŤÁVA RAJČATOVÁ

Působí preventivně proti nádorovým onemocněním, odvodňuje, pozitivně ovlivňuje činnost jater, srdce a trávení.

KONOPÍ

Připravujeme jídla z léčivého konopí. Více o konopí >>ČTĚTE ZDE>>

NAHORU

Informace získány od:

www.countrylife.cz

..jídlo s láskou a s radostí připravené..
©2008-2016 Zdravá jídelna Spirála