logo - Zdravá jídelna Spirála
Z ČEHO VAŘÍME
DOCHUCUJEME..
dolní lišta

OBJEDNÁVKY PŘIJÍMÁME:

EMAILEM - kdykoli do 9:30

TELEFONICKY - od 8 do 9:30

facebook

logo - Zdravá jídelna Spirála

DOCHUCUJEME TĚMITO INGREDIENCEMI..

Naše lahodné pokrmy dochucuje různými zdravými a výživnými ingrediencemi, jako jsou omáčky ze sójových bobů a rozmanité druhy biokoření. Sladíme sladidly vhodnými i pro alergiky a diabetiky. Používáme med, biosirupy různých příchutí, melasu, karob apod..

Zdravá jídelna Spirála

SÓJOVÉ PRODUKTY

SHOYU

Tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů. Tato sójová omáčka je vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla ( Aspergillus oryzae ). Vyrábí se pouze z přírodních látek, neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či jiné chemické přísady. Při výrobě se ponechává přírodnímu kvašení jeho přirozený průběh ( podle ročních období ). Shoyu zraje dlouhé měsíce působením mikroorganismů.

TAMARI

Sójová omáčka vyráběná ze sójových bobů a mořské soli. Kvasí po mnoho měsíců v dřevěných kádích. Jedná se o tradiční plnohodnotný vedlejší produkt při výrobě MISO. Jelikož výtěžnost při výrobě TAMARI je mnohem nižší než u Shoyu, je cena vyšší. Používá se při přípravě polévek, salátů, zeleniny, k dochucování pokrmů. Obsahuje vysoce kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení.

MISO

Kvašená směs ( pasta ) ze sójových bobů, soli a obvykle i druhu obilí ( MISO sójové, rýžové, ječmenné ). Rýže či ječmen se nejdříve uvaří, naočkují fermentační kulturou ( Aspergillus orzyae ), poté smíchají v vařenými sójovými boby, přidá se voda a mořská sůl. Směs se nechává zrát v cedrových kádích, kde je zatížena těžkými kameny. Vyzrálé MISO má obvykle tmavou barvu, sytou chuť a nevyžaduje žádné dochucovací přísady. MISO i v malém množství ovlivňuje nutriční hodnotu stravy. Při kvasném procesu vznikají enzymy, které mají příznivý vliv na trávení jiných potravin a podporují dobrou funkci trávicích šťáv v žaludku. Baktérie v MISO pomáhají odstraňovat nežádoucí mikroorganismy v zažívacím traktu. Je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, těstovin, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny.

BIOKOŘENÍ

K přípravě jídel používáme biokoření z produkce EKOLOGICKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ RODINY ABRLOVY. Rodina se kromě pěstování koření věnuje také pěstování vinné révy a to již od roku 1991.

VÍCE INFORMACÍ O PRODUKTECH RODINY ABRLOVY NALEZNETE NA www.bio-produkty.cz

SLADIDLA A DALŠÍ PŘÍSADY

MELASA

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru nz cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakováním tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny ( ale je zbaven většiny cukru). Přesto je však melasa dostatečně sladká, aby se mohla stát náhražkou jiných, běžně užívaných sladidel, které neobsahují žádné živiny, jako je např. rafinovaný cukr.

KAROB - SVATOJÁNSKÝ CHLÉB

Karob je vynikající chutnou a zdravou náhražkou kakaa. Obsahuje 8% bílkovin, vleký díl přirozeného cukru ( asi 46% ), vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Porovnám-li jej s kakaem, má 3x vyšší obsah vápníku, o 1/3 méně kalorií a 17x méně tuku. Je bohatým zdrojem vlákniny pektinu, který pomáhá při trávení a vylučování a je užitečný při zastavení průjmu, při zvedání žaludku a při zvracení. Obsahuje též lignin. Pektin i lignin mají prospěšný vliv pro snižování cholesterolu.

Informace získány od:

www.countrylife.cz

..jídlo s láskou a s radostí připravené..
©2008-2016 Zdravá jídelna Spirála